Форма входа

Поиск

Календарь

«  Октябрь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 69

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0




Пятница, 26.04.2024, 19:30
Приветствую Вас Гость | RSS
Департамент труда и социальной защиты населения г.Феодосия
Главная | Регистрация | Вход
Главная » 2011 » Октябрь » 26 » Что нужно знать о субсидиях
14:24
Что нужно знать о субсидиях
ВОПРОС:
      Діючими нормативними документами передбачено надання громадянами заяви та необхідних документів до управлінь праці та соціального захисту населення особисто. 
      Згідно спрощеного порядку оформлення житлових субсидій непрацездатними громадянами заява та декларація на призначення субсидії може надаватися поштою. Якою треба вважати дату надання заяви: дата заповнення заяви, дата відправки на поштовому штемпелі або дата отримання заяви управлінням?

       ОТВЕТ:

     Пунктом 13 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій визначено, що у разі коли відомості, викладені в заяві, не підтверджено належно оформленими документами, субсидія призначається починаючи з місяця надходження заяви за умови, що відомості будуть підтверджені в установленому порядку протягом місяця з дня подання заяви.  

     Рішення про призначення (непризначення) субсидії приймається протягом десяти днів після подання заяви та всіх необхідних документів. 
Ураховуючи, що згідно з урядовими рішеннями громадянам надано можливість надіслати заяву на призначення субсидії поштою, вважаємо за необхідне за таких обставин:
місяцем, з якого призначається субсидія, вважати місяць, який відповідає даті відправки на поштовому штемпелі (якщо інше не обумовлене заявою);
днем подання заяви вважати день, у якому заяву отримано та зареєстровано управлінням праці та соціального захисту населення.
Зокрема, якщо заява надіслана 29 серпня 2010 р. (дата відправки на поштовому штемпелі), а отримана управлінням 2 вересня 2010 р., субсидія призначається з серпня 2010 року.
При цьому, якщо до заяви додані усі необхідні документи, рішення про призначення (непризначення) субсидії має бути прийняте до 12 вересня 2010 року.

    В умовах запровадження спрощеного порядку надання житлових субсидій, на період налагодження обміну інформацією (в тому числі електронного) з організаціями – надавачами житлово-комунальних послуг про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами, відлік 10 днів для прийняття рішення про призначення субсидії проводити з дня, коли останні із зазначених відомостей отримані управлінням праці та соціального захисту населення.

Куди звертатися за оформленням субсидії? Яка процедура?

Для призначення субсидії  громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає до органу праці та 
 соціального захисту населення за місцем проживання:

1-заяву;

2 - декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у жилому приміщенні; 

3- довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у жилому приміщенні (для працюючих);

Рішення про призначення субсидії  приймається протягом 10 днів після подання заяви та всіх необхідних документів.

 На який термін призначається субсидія?

Така компенсація сім'ї призначається на 6 місяців.

Якщо плата за опалення нараховується лише в опалювальний період, субсидія призначається на весь цей період (до 7 місяців). Субсидія на придбання твердого палива призначається один раз на календарний рік.

Чи враховується  при наданні субсидій розмір помешкання?

Субсидії розраховуються в межах встановлених норм на квартирну плату (21 кв. м на людину плюс ще 10,5 кв. м - на сім'ю), опалення, користування електрикою, газом, гарячою і холодною водою та іншими комунальними послугами. На всю площу субсидія дається для однокімнатних квартир. В окремих випадках за рахунок коштів, передбачених для надання субсидій, виходячи з конкретних обставин, субсидії можуть призначатися 
 незалежно від розміру загальної площі житла за рішенням районних, районних у містах Києві і Севастополі державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або комісій, які ними утворені.
Рішення про призначення субсидії у таких випадках приймається на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї.

На даний час сім'я користується субсидією, яка призначена по грудень включно.

Що робити після зміни тарифів ?

Перерахунок субсидії буде проведено автоматично без додаткового звернення. Збільшення вартості  послуг компенсується за рахунок збільшення розміру субсидії.

У квартирі прописані 6 осіб – двоє пенсіонерів  з пенсією 709грн. та 1100 грн., не працююча жінка з двома дітьми віком до 3 років, яка отримує соціальну допомогу по догляду за дитиною, та студент, який отримує стипендію 450 грн. На яку субсидію  може
 розраховувати така родина - на 10% чи 15%?


 Положеннями, що визначають порядок призначення субсидій передбачено, що право на 10 відсотків обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги мають також сім’ї, в складі яких є працездатні  особи, якщо дохід із розрахунку на одну особу не перевищує 50% прожиткового мінімуму. В наведеному випадку розмір доходу на одну особу менше 50% прожиткового мінімуму. Така сім’я має право на оплату комунальних послуг на рівні 10 відсотків сукупного доходу.

Що буде у разі, якщо громадянин приховав  або свідомо подав недостовірні дані про свої доходи  та майновий  стан?

Надання раніше призначеної субсидії припиняється, якщо громадянин приховав або свідомо дав невірні дані. У такому разі суму надміру виплаченої йому субсидії доведеться повернути органу, який призначив субсидію. У разі, коли громадянин добровільно не повернув цю суму, питання про її стягнення вирішують у судовому порядку.

Чи може людина жити у трикімнатній квартирі і отримувати субсидію тому, що 
 зарплата у неї невелика?

Звичайно, кожна людина може отримувати субсидію у межах визначених норм користування житловою площею, які становлять 21 кв.м. на кожну особу і додатково 10,5 кв.м на сім’ю, та встановлених нормативів користування  комунальними послугами. Якщо це одиноко проживаюча особа, то така норма - 31, 5 кв.м. Якщо це однокімнатна квартира – субсидія надається на всю житлову площу. 

Коли нарахування в межах норм перевищують 15 або 10% від доходів, людина може отримувати субсидію на нормативну площу (для однієї особи це 31,5 кв м), а надлишкову житлову площу їй доведеться оплачувати самостійно. Однак, якщо громадянин не в змозі сплачувати повністю за надлишки житлової площі свого помешкання, або якщо він опинився у скрутних життєвих обставинах, можна звернутися до спеціальної комісії, яка створена у кожному районі, місті органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади із заявою про призначення, як виняток, субсидії. Такою комісією за результатами обстеження сім’ї може бути прийняте рішення про призначення субсидії й на всю житлову площу. 

Хто із членів сім’ї  має заповнювати заяву на
 субсидію?

Субсидія призначається власнику (співвласнику) житла, наймачу житла у громадському державному житловому фонді, члену житлового кооперативу, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації. Саме цією особою має заповнюватися заява на призначення субсидії. У тій спрощеній формі заяв, які вже надіслані пенсіонерам, чітко написано, що заповнюється заява особою, на яку відкрито особовий рахунок по оплаті житлово-комунальних послуг. 

Субсидія надається за місцем проживання, але документи потребують за місцем реєстрації. Тобто є
 такі розбіжності, як їх можна подолати?

Розбіжностей немає, тому що субсидія надається за місцем реєстрації громадянина, з урахуванням всіх зареєстрованих у даному житловому приміщенні осіб, яким нараховується  плата за житлово-комунальні послуги. Призначається субсидія тій особі, на яку відкрито особовий рахунок по сплаті за ЖКП. Тобто субсидії призначаються громадянам за зареєстрованим місцем їх проживання.

Хто взагалі може не турбуватися щодо отримання субсидій?

Кожен громадянин сам може зробити попередній розрахунок, чи може він розраховувати на субсидію чи ні. Розрахунок не складний: береться дохід всіх членів сім’ї, зареєстрованих на даній житловій площі, за попередні шість місяців, ділиться на 6 – так обраховується середньомісячний дохід. Далі треба взяти відповідний відсоток цього доходу – 10% (для сімей, які складаються лише із непрацездатних) чи 15% (для всіх інших сімей) і порівняти з місячною платою за ЖКП в межах норм. Якщо плата за ЖКП є вищою за визначений відсоток (10% або 15%) сімейних доходів, то сім’я має право на субсидію, якщо не перевищує його – то необхідно дочекатися опалювального періоду, коли збільшуються комунальні платежі і знову зробити розрахунок.

Що ж до того, хто не має права на субсидію, то тут важливий майновий стан громадян, а саме: наявність у володінні більше одного автомобіля, додаткових житлових приміщень. Також субсидія не призначається тим, хто протягом року придбав нове житло або здає власне житло в оренду.

В якому разі на отримання субсидій не може вплинути наявність автомобіля, дачі?

Якщо людина має дачний будиночок у садовому товаристві, то це не впливає на право отримувати субсидію, оскільки такі приміщення не є житловими. Але ті дачні будинки у селі, що зареєстровані у БТІ як житлові приміщення, враховуються при визначенні права на субсидію. При цьому підраховується й площа цих приміщень. Наприклад, сім’я із 5 осіб проживає у невеличкій квартирі у місті площею 40 кв. м
і має у селі невеликий будинок площею
50 кв. м. Норма користування житловою площею для такої сім’ї  становить 115,5 кв. м. Загальна
 площа квартири та сільського будинку не перевищує цю норму. Така сім’я може розраховувати на субсидію на загальних підставах. Якщо ж загальна площа кількох житлових приміщень, якими користується сім’я, перевищує норму користування житловою площею для цієї сім’ї, субсидія не буде призначена. За таких обставин можна звернутися із заявою до комісії при органах місцевої влади, яка після обстеження має зробити свій остаточний висновок щодо призначення субсидії. 

Чи мають право на житлові субсидії сім’ї, в яких є земельна ділянка площею
понад
6 га, та члени особистих селянських господарств?


Такі сім’ї не обмежуються в своїх правах на субсидії. Головна особливість тут полягає у визначенні їх доходів. Члени особистих селянських 
 господарств є особами, які забезпечують себе роботою самостійно і належать до зайнятого населення за умови, що робота в цьому господарстві для них є основною. Облік особистих селянських господарств здійснюють сільські, селищні, міські ради за місцем розташування земельної ділянки. Саме ці органи мають надавати довідку про належність громадян до членів особистого селянського господарства. За наявності такої довідки членам особистого селянського господарства субсидія призначається на загальних підставах. При цьому дохід таких громадян обчислюється як дохід від земельної ділянки особистого селянського господарства за нормативами, які затверджуються місцевими органами виконавчої влади на календарний рік. І ще дуже
 важлива особливість порядку призначення субсидій. До членів сім
ї, доходи яких враховуються при призначенні субсидії, належать особи, зареєстровані у відповідному житловому приміщенні.

Хто має повідомити громадянина про отримання субсидії, або автоматично ці дані 
 будуть передані у житлову контору?

Громадянин, який заявив про своє право на  субсидію, отримає повідомлення про те, чи нарахована йому субсидія на житлово-комунальні послуги, чи ні. У повідомленні  буде зазначено, на який термін надається субсидія, її розмір, а також розмір обов’язкової плати за кожну послугу. Крім 
того, кожного місяця до організацій-надавачів послуг надаються
  списки громадян, яким нараховані  субсидії, розміри субсидій та обов’язкової плати.

Просмотров: 1142 | Добавил: gala64 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024